38 weken zwanger

Een hoogtepunt in je zwangerschap! Je kind is namelijk niet langer een embryo, maar is uitgegroeid tot een foetus. De foetale fase kan beginnen! Hier lees je wat je deze week nog meer kunt verwachten.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 38 van de zwangerschap

 

Je baby in week 38

Nog twee weken tot de uitgerekende datum! Je baby zit er nog lekker warmpjes bij en ook hij is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Hij is nog lekker aan het aankomen en zal zijn donshaartjes kwijt raken. Zo ziet hij er straks bij de bevalling op zijn best uit.

Lengte

48 centimeter

Gewicht

3200 gram

Jij en je lichaam in week 38

Alles is gestreken, de kast 100 keer opnieuw ingedeeld en het wiegje al meerdere malen opgemaakt. Verveel jij je al? Het is nu echt aftellen en je wordt door je grote buik steeds minder mobiel. Probeer de tijd door te komen door het lezen van een goed boek of door nog wat quality time met je partner door te brengen. Ondertussen is je lichaam zich zo optimaal mogelijk aan het voorbereiden op de bevalling en kan het elk moment zo ver zijn. Nog even volhouden! Je bent er bijna. 

Een bevalling is in drie fases in te delen. Namelijk de ontsluitingsweeën, de geboorte en de nageboorte. Helaas duurt de eerste fase het langst. In deze fase opent de baarmoedermond zich en als je 10 centimeter ontsluiting hebt kan de tweede fase beginnen. Je mag gaan persen en geboorte kan beginnen. Hierna zal je opnieuw een soort wee krijgen en wordt de nageboorte ‘geboren’.

Symptomen als je 38 weken zwanger bent

Ben jij het zwanger zijn al zat? Als je 38 weken zwanger bent kun je de volgende zwangerschapskwalen verwachten:

Nesteldrang

Ben jij met je dikke buik aan het stofzuigen, de ramen aan het wassen en de keuken aan het soppen? Dan heb je last van nesteldrang. Probeer het wel wat rustig aan te doen, je kunt je energie straks veel beter gebruiken. Wat zou het fijn als dit zwangerschapskwaaltje ook na de bevalling nog 1 keer per week optreed!

It’s getting hot in here!

Heb jij het constant warm? Ook dit heeft met je zwangerschap te maken. Logisch ook. Je loopt de hele tijd met een dikke buik rond en je lichaam is constant aan het werk. Als je 38 weken zwanger bent pompt je hart een stuk harder, je spijsvertering werkt sneller en je verbrandt meer calorieën.

Tip: 38 weken zwanger en ontspannen

Wachten is nooit leuk én zeker niet als je op je kindje moet wachten. Probeer het allemaal van de zonnige kant te zien! Als je nog geen kinderen hebt kun je nu nog lekker ontspannen, iets leuks doen met vriendinnen of uiteten met je partner. Als de kleine er straks is zul je hier de eerste weken geen zin in hebben.