7 weken zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 7 weken zwanger. Je baby groeit ontzettend hard en zal in deze week twee keer zo groot worden. Hier lees je wat je te wachten staat als je 7 weken zwanger bent.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 7 van de zwangerschap

 

Je baby in week 7

Je baby zit middenin een groeispurt en groeit zo’n 1 millimeter per dag. Hij lijkt dan ook niet meer op een kikkervisje, maar begint steeds meer op een minimensje te lijken. Het staartje blijft nog even zitten maar zal vanzelf kleiner worden. Dit is overigens het enige wat kleiner wordt, want je kind groeit als kool!

De armen en benen van je kind waren tot deze week slechts kleine uitsteeksels. Vanaf deze week zullen de ledematen verder groeien, hoewel het deze week ‘slechts’ bij de handen, een klein deel van de armen en de schouders van je kind blijft. Over een paar weken beginnen de vingers en tenen zich te ontwikkelen. Het hoofd van je baby is nu in vergelijking met zijn lichaam nog erg groot. Dit komt omdat er elke minuut 100 nieuwe hersencellen aangemaakt worden. Nog even en je hebt een ware genie in je buik zitten.

Lengte

1 centimeter

Gewicht

0 gram

Jij en je lichaam in week 7

Well, hello boobs! Je baby groeit deze week erg hard, maar valt nog in het niet bij je borsten.

Ze kunnen door de hormonen en bloeddoorstroming nu al een cupmaat groter zijn. Het is dat ze pijnlijk zijn, anders was dit een hele mooie bijkomstigheid van je zwangerschap. Dit is niet het enige wat aan je borsten veranderd. Je tepels passen zich namelijk ook wat aan. Je tepelhof wordt groter, de tepel zelf gaat wat uitstaan en wordt donkerder van kleur. Dit helpt je baby om na de bevalling je tepel te vinden. Naast dat je borsten ineens behoorlijk aanwezig zijn, is er nu steeds meer aan je lichaam te merken dat je zwanger bent. Je baarmoeder is nu bijvoorbeeld al 5 keer groter dan voor je zwangerschap. Dit kan voor wat kleine ongemakken zorgen, zoals om de haverklap moeten plassen of obstipatie.

Symptomen als je 7 weken zwanger bent

Je bent nu bijna twee maanden zwanger en waarschijnlijk je zwangerschapskwalen nu al zat. Helaas zul je er nog even last van hebben. Dit kun je verwachten als je 7 weken zwanger bent.

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de vervelendste en meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Er wordt als je zwanger bent vaak gesproken over ochtendmisselijkheid. Waarschijnlijk weet je nu dat dit niet waar is en je elk moment van de dag misselijk kunt worden. Nog even geduld! Als het goed is wordt dit over een aantal weken minder. Probeer in de tussentijd om geen maaltijden over te slaan en voldoende te drinken.

Gevoelige borsten

Je borsten worden niet alleen groter, maar kunnen ook enorme pijn gaan doen. Weet jij nog hoe het voelde toen je een jaar of 13 was en je borsten begonnen te groeien? Nee? Aan het eind van je zwangerschap weet je het helaas weer. De bloedtoevoer naar je borsten wordt verhoogd en dit kan pijn gaan doen. Helaas is er niet heel veel wat je er tegen kunt doen. Zorg in ieder geval dat je een goed passende BH aanschaft of draagt.

Tip: 7 weken zwanger en kinderopvang

Het lijkt nog een ver van je bed show, maar jullie doen er goed aan om alvast kinderopvang te regelen. Er is vaak een wachtlijst en zo zijn jullie er zeker van dat er, indien nodig, een plekje voor jullie kind is.