31 Weken Zwanger

Nog 9 weken en je gaat bevallen. Tijd om wat vaker naar de gynaecoloog of verloskundige te gaan. Wat kun je verwachten als je 31 weken zwanger bent. Je leest het hier.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 31 van de zwangerschap

 

Je baby in week 31

Hoe dichter je bij de uitgerekende datum komt, hoe groter de kans is dat je baby buiten de baarmoeder zal overleven. Als het goed is blijft hij nog een zitten. Je baby heeft het nu nog veel te gezellig in de baarmoeder. Hij is druk met zijn ledematen strekken, slapen, gekke gezichten trekken en lacht al heel wat af. Het kan zelfs zijn dat hij je ‘s nachts wakker houdt met zijn work-out uurtjes.

De ligging van je baby is nu erg belangrijk. Deze of volgende week zal je baby zijn definitieve positie innemen. Het zou fijn zijn als hij dan met zijn hoofdje naar beneden ligt. Bij 1 op de 20 vrouwen ligt de baby met zijn hoofd naar boven. De zogeheten stuitligging. Dit neemt altijd wat risico’s met zich mee. Hij heeft nu nog even de tijd om te draaien maar de verloskundige en gynaecoloog kunnen ook proberen om je kindje in een andere ligging te krijgen. Dit zullen ze altijd eerst met jou overleggen.

Lengte

39 centimeter

Gewicht

1500 gram

Jij en je lichaam in week 31

Gênant! Als je 30 weken zwanger bent maken je borsten al moedermelk aan en kunnen ze flink gaan lekken. De eerste melk is geel en dikkig. Dit wordt ook wel colostrum genoemd. Een zoogcompres is vanaf deze week je grootste vriend. Het biedt niet alleen comfort maar zorgt er ook voor dat je geen rare vlekken in je shirt krijgt.

Je zult vanaf deze week wat vaker bij de verloskundige of gynaecoloog langs moeten komen. Ze willen je nu elke week zien. Er wordt eerst gekeken naar je bloeddruk, een hoge bloeddruk kan namelijk duiden op een zwangerschapsvergiftiging.

Symptomen als je 31 weken zwanger bent

Nu je 31 weken zwanger bent zit je in het laatste trimester van je zwangerschap. Dit wordt door veel vrouwen als het zwaarste trimester gezien. Dit kun je verwachten: 

Vermoeid

Hoe je het ook went of keert, zwanger zijn is erg vermoeiend. Zorg er daarom voor dat je voldoende rust neemt, maar niet altijd aan je vermoeidheid toe geeft. Frisse lucht kan er namelijk ook voor zorgen dat je je een stuk beter gaat voelen.

Rugpijn

Voorheen was je lichaam redelijk in balans. Nu je buik steeds groter wordt, is deze balans een beetje zoek. Je lichaam gaat wat meer naar voren hangen, waardoor je pijn in je onderrug kunt krijgen. Probeer wat extra op je houding te letten. Een rechte houding kan veel pijn voorkomen.

Tip: 31 weken zwanger en zwangerschapsverlof

Als zwangere vrouw heb je de keus tot wanneer je door wil werken. Dit kan tot 4,5 of 6 weken voor de bevalling zijn. Je bent wettelijk verplicht om dit aan het begin van de 31e week aan te geven. Nog even en je kunt lekker bijkomen op de bank.

Tip: 31 weken zwanger en het geboorteplan

De bevalling is een enorm heftig moment waarbij je niet altijd even helder kunt nadenken. Het is daarom fijn om voor de bevalling alvast een geboorteplan op te stellen. Dan hoef je je daar tijdens de bevalling niet meer druk om te maken. In een geboorteplan staat wie jij graag bij de geboorte wil hebben, waar je wil bevallen, of je pijnbestrijding wil en hoe je wil bevallen. Iedereen weet op deze manier hoe jij je bevalling er uit wil laten zien en kan hier zorg voor dragen. Wees niet teleurgesteld als er iets niet helemaal volgens geboorteplan verloopt. Een geboorte laat zich niet regisseren waardoor er altijd iets onverwachts kan gebeuren.