Derde trimester

Het derde trimester bestaat uit de laatste drie maanden van je zwangerschap. In deze maanden neemt je baby veel in gewicht toe en wordt je buik een stuk groter. Helaas is het derde trimester van je zwangerschap het zwaarst. Je buik wordt dikker waardoor je een hoop nieuwe zwangerschapskwaaltjes op je lijstje kunt schrijven.

Je baby in het derde trimester

Je baby is aan het eind van het derde trimester ongeveer 50 centimeter lang en weegt 3400 gram. Hij is dus qua lengte niet veel gegroeid maar inmiddels wel 4 keer zwaarder dan wat hij was. Dit komt vooral door een toename aan vet. Dit helpt hem oom ook buiten de baarmoeder warm te blijven en zorgt er ook nog eens voor dat je baby lekker mollig wordt. In het derde trimester doet je baby zijn ogen open en kan hij zelfs al knipperen. Nu je baby steeds groter wordt is de baarmoeder wat krap. Hij neemt daarom een houding aan waarin hij lekker ligt en zal vaak ook in die houding geboren worden.

Jij en je lichaam in het derde trimester

In tegenstelling tot het tweede trimester is het derde trimester voor veel vrouwen het zwaarst. Je buik gaat in de weg zitten, je telt de dagen af en je hebt minder bewegingsvrijheid. Probeer in dit trimester goed aan jezelf te denken en voldoende rust te pakken. Gelukkig gaat in dit trimester je zwangerschapsverlof in, en kun je je verplicht vervelen. Dat ga je de komende jaren nog missen!