19 weken zwanger

9 maanden in water liggen is voor niemand goed. Ook niet voor je baby. Als je 19 weken zwanger bent maakt hij daarom ook een beschermlaagje aan. Wil je weten wat je nog meer te wachten staat als je 19 weken zwanger bent? Je leest het in onze zwangerschapskalender.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 19 van de zwangerschap

 

Je baby in week 19

Je baby begint zijn donsvacht kwijt te raken en de ‘echte’ haren beginnen nu te groeien. Je baby krijgt niet alleen haar op zijn hoofd, maar ook zijn wenkbrauwen en wimpers ontwikkelen zich. Als je 19 weken zwanger bent begint het pigment van je baby zich te vormen. Dit zal bepalen wat de huidskleur van je baby wordt.

Lengte

22 centimeter

Gewicht

250 gram

Jij en je lichaam in week 19

Nog een week en je bent alweer op de helft van je zwangerschap. De tijd vliegt! De meeste zwangere vrouwen zijn als ze 19 weken zwanger zijn de ergste vermoeidheid bovenop gekomen, en krijgen weer wat meer energie. Ben je nog steeds erg moe? Het kan zijn dat je dan een tekort aan ijzer hebt. Je huisarts kan je medicatie voorschrijven, maar je kunt het ook heel goed zelf oplossen. Er zit veel ijzer in groenten als spinazie en andijvie, maar ook in noten en rozijnen.

Symptomen als je 19 weken zwanger bent

Als je 19 weken zwanger bent kun je behoorlijk last hebben van zwangerschapskwaaltjes.

Verstopte neus

Een op de drie zwangere vrouwen heeft last van een verstopte neus terwijl ze niet verkouden of allergisch zijn. Dit heeft te maken met een verhoogd oestrogeen niveau. Na je zwangerschap neemt dit weer af en ben je als het goed is van je verstopte neus verlost.

Bandenpijn

Nu je buik wat zwaarder wordt, kun je last krijgen van bandenpijn. De banden die nu pijn doen zorgen dat je baarmoeder op haar plek blijft. Je kunt de pijn verminderen door genoeg rust te nemen en je rug recht te houden.

Droge huid

Haal de flessen bodylotion maar uit de kast! Als je 19 weken zwanger bent kun je ontzettend last hebben van een droge huid. Hier zijn een paar remedies tegen, met natuurlijk als eerst voldoende drinken. Probeer daarnaast je huid goed te verzorgen met een lekkere bodylotion. Misschien dat je zelfs al een favoriet geurtje hebt.

Tip: 19 weken zwanger en waar bevallen?

Nu je 19 weken zwanger bent ben je alweer bijna op de helft. Je kunt nu al stiekem over de bevalling fantaseren. Weet jij al waar je wil bevallen? Er kleven aan zowel thuis als in het ziekenhuis bevallen meerdere voor- en nadelen. Heb jij ze al tegen elkaar afgewogen?