33 weken zwanger

Je baby begint nu langzaam met indalen en is zo sterk dat hij je flink pijn kan doen. Dit kun je nog meer verwachten als je 33 weken zwanger bent.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 33 van de zwangerschap

 

Je baby in week 33

Nu je 33 weken zwanger bent begint je baby al langzaam met indalen. Het indalen kan wat pijn doen en zelfs voorweeën veroorzaken. Wanneer je baby ingedaald is zal je buik wat lager zitten. Mocht je baby nu geboren worden dan heeft hij een hele grote overlevingskans. Hij kan al zelfstandig ademen en heeft hij alleen nog wat hulp nodig bij het warm blijven.

Je baby zit nog veilig in de baarmoeder en maakt daar goed gebruik van. Hij beweegt nog heel wat af. Hij maakt nu zo’n 450 bewegingen per dag. Het laagje met donsharen is nu verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor de vernix. Dit is een vettig goedje. Je baby zal in de laatste weken van je zwangerschap niet heel veel meer ontwikkelen. Al is groeien natuurlijk ook al ontzettend hard werken.

Je baby kan zichzelf nu flink pijn doen. Zijn nagels zijn nu zo lang dat hij zich zelf kan krabben. het kan dus zijn dat je baby nu al kleine schrammetjes in zijn gezicht heeft.

Lengte

41 centimeter

Gewicht

2000 gram

Jij en je lichaam in week 33

 

Nog even geduld en dan ga je met zwangerschapsverlof. Heb je er al zin in? Het kan zijn dat het juist nu extra druk is op je werk. Je wil het natuurlijk zo goed mogelijk achterlaten en kan zo te veel hooi op je vork nemen. Probeer dit tijdig bespreekbaar te maken en genoeg rust te pakken. Stress is ontzettend slecht voor je kind en met een goede uitleg snappen je collega’s heus wel wat ze moeten doen.

Je zult merken dat je nu weinig energie hebt. Het is belangrijk om voldoende te rusten. Je moet immers in topconditie zijn wanneer de bevalling begint.

Symptomen als je 33 weken zwanger bent

Je baby wordt groter, sterker en heeft nu minder vruchtwater om zich heen. Hij geeft nu geen kleine schopjes meer, maar heuse karate trappen. Zijn trappen kunnen zo hard zijn dat je er zelfs blauwe plekken of gekneusde ribben aan kunt overhouden. Het is maar goed dat hij bijna geboren wordt!

Bloedarmoede

Nu je baby zo hard groeit kan het zijn dat je ijzer tekort komt en bloedarmoede oploopt. De verloskundige controleert je ijzergehalte en kan eventueel ijzertabletten voorschrijven. Helaas wordt je stoelgang hier wat moeizamer door.

Tip: 33 weken zwanger en de ziekenhuistas

Je weet nooit wanneer je kleine geboren wordt. Het is daarom handig om je ziekenhuistas alvast klaar te hebben staan. Bereid je goed voor en pak alles wat je mee wil nemen alvast in. Het is handig om alvast te checken of de fotocamera opgeladen is. Het zou jammer zijn als je in het ziekenhuis ineens een lege camera uit je tas haalt.