23 weken zwanger

Je baby is hard aan het groeien en vermaakt zich prima in je baarmoeder. Hier lees je wat je nog meer kunt verwachten als je 23 weken zwanger bent.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 23 van de zwangerschap

 

Je baby in week 23

Je baby ontwikkelt zich tot een echte acrobaat en kan nu zijn eigen voetje vasthouden. Het gezichtje van je baby begint ook steeds meer af te worden. De oren zijn al zover ontwikkeld dat hij lage tonen wel kan horen. Sla jij nog wel eens met de deuren? Probeer het liedje van ja zuster, nee zuster (niet met de deuren slaan) dan als mantra te gebruiken. Je baby kan namelijk enorm schrikken van deze knal.

Momenteel lijkt je baby nog het meest op een bejaarde. Dit komt omdat de huid van je baby ontzettend hard aan het groeien is, maar de rest nog een beetje achterblijft. Zodra je baby wat voller is krijgt hij een mooi egaal babyhuidje.

Lengte

30,5 centimeter

Gewicht

500 gram

Jij en je lichaam in week 23

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van allerlei angstige gevoelens. Dit is logisch want als je 23 weken zwanger bent zit de bevalling er aan te komen. Veel vrouwen vragen zich af of zij wel een goede moeder zijn of twijfelen zelfs aan hun relatie. Ook dit hoort er allemaal bij. Probeer je angsten met je partner te bepreken. Het is fijn als je er niet alleen voor staat en zo kan je partner helpen of troosten zodra je verdrietig bent.

Je kunt nu je buik wat dikker is een hoop commentaar verwachten. De een vind je buik veel te dik voor de fase van je zwangerschap. De ander denkt dat je kind een zware groeiachterstand heeft. Trek je hier niks van aan. Je gaat vaak genoeg naar de verloskundige en mocht er iets afwijkend dan verteld zij dat je meteen. Geen reden tot paniek!

Het lijkt iets waar alleen oudere dames last van hebben, maar helaas ben jij door je zwangerschap ook aan de beurt. Je kunt namelijk enorme last krijgen van opgezwollen voeten. Probeer veel te drinken en je voeten zoveel mogelijk omhoog te houden. Zodra jij denkt dat de zwelling te extreem is, is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts.

Symptomen als je 23 weken zwanger bent

Als je 23 weken zwanger bent kun je de volgende zwangerschapskwaaltjes verwachten:

Veel plassen

Net geweest en je hebt alweer het gevoel dat je bijna in je broek plast. Helaas een erg bekend fenomeen als je zwanger bent. Vooral als je net lekker warm in bed ligt. Helaas zijn er niet heel veel tips om het vele plassen te voorkomen. De baarmoeder drukt op je blaas en minder drinken is geen optie. Wat wel kan helpen is om nadat je klaar bent met plassen wat langer op het toilet te blijven zitten. Het lijkt als je zwanger bent wel alsof je blaas oneindig is, dus er komen vast nog wat druppels uit. Zo zorg je dat je blaas een stuk leger is en hopelijk kun je zo een uurtje langer in je bed blijven liggen.

Obstipatie

Obstipatie is een klacht waar je ook als je 23 weken zwanger bent nog last van blijft houden. Je kunt dit verminderen door voldoende vezels te eten, genoeg water te drinken en niet te veel in een keer te eten.

Tip: 23 weken zwanger en de eerste kleertjes

Heb jij de eerste kleding voor je kind al gekocht? Leuk! Kleding voor je kind hoeft niet duur te zijn en er zijn een hele hoop goedkope winkeltjes waar ze ontzettend leuke kleding verkopen.