25 weken zwanger

Nu je 25 weken zwanger bent laat de kleine bodybuilder in je buik zijn aanwezigheid goed merken. In deze zwangerschapskalender lees je wat je in week 25 nog meer kunt verwachten.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 25 van de zwangerschap

 

Je baby in week 25

Inmiddels is je baby zo groot geworden dat hij niet meer door je baarmoeder heen kan zwemmen. Je baby kan zich gelukkig nog wel allerlei kanten op draaien, wat soms erg vervelend kan voelen. Je baby wordt daarbij ook steeds hardhandiger en kan je af en toe flinke trappen geven. Gelukkig heeft dit een nuttig doel. Deze trappen en stompen zijn namelijk nodig om de spieren van je baby te trainen en sterker te maken.

Je baby is als je 25 weken zwanger bent genoeg ontwikkeld om een kans te maken buiten je baarmoeder. Al hopen we natuurlijk dat hij de komende 15 weken nog veilig in je buik blijft.

Je baby groeit en ontwikkelt ook als je 25 weken zwanger bent nog goed door. De huid van je baby is bijvoorbeeld niet langer doorzichtig maar wordt nu roze. Dit komt doordat je baby nieuwe haarvaatjes heeft en door zijn doorbloeding. De hersenen en de zintuigen van je baby ontwikkelen zich ontzettend snel. Je baby kan de stem van je partner vaak herkennen en kan zelfs al een voorkeur voor bepaalde muziek hebben. Ook groeien de hersenen van je kind gestaag door. Vanaf deze week zal het deel waar de gedachten en geheugen van je baby zitten hard door ontwikkelen. Hij kan zelfs al herinneringen uit zijn tijd in je buik hebben.

De hartslag van je baby wordt inmiddels steeds duidelijker. Voorheen werd er nog met een doptone naar het hart van je baby geluisterd. Nu kan je partner het soms ook al horen. Dit kan door een wc-rol tegen de buik te plaatsen en zo te luisteren. Het is niet gek als je partner nog geen hartje hoort. Dat komt vanzelf!

Lengte

32,5 centimeter

Gewicht

650 gram

Jij en je lichaam in week 25

Je buik is nu ongeveer zo groot als een voetbal. Je bent dus inmiddels behoorlijk zichtbaar zwanger. Heel mooi, maar soms ook erg vervelend. Je kunt de mensen die aan je buik willen zitten namelijk bijna niet van je af slaan. Het is jouw buik en zwangerschap dus als je dit niet prettig vind is het goed dit gelijk te zeggen. Dat bespaart jou een hoop irritatie!

Als je 25 weken zwanger bent kun je al last krijgen van harde buiken. Dit komt doordat de spieren van je baarmoeder zich samentrekken en zich zo voorbereiden op de weeën. Dit is niet het enige waar je harde buiken van kunt krijgen. Dat kan namelijk ook als je te veel gedaan hebt op een dag. We hebben het al vaak gezegd, maar ook nu adviseren we je om voldoende rust te nemen. Dat is uiteindelijk altijd het beste medicijn.

De afspraken met de verloskundige zijn nu om de 3 weken. De verloskundige kijkt niet alleen naar de baby maar ook naar jouw gezondheid. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je bloeddruk niet te hoog is, dit kan namelijk duiden op een zwangerschapsvergiftiging.

Symptomen als je 25 weken zwanger bent

Je hCG-gehalte is in week 10 op zijn hoogst. Dit houdt in dat je in deze week het meeste last van zwangerschapskwalen hebt. De meest voorkomende zwangerschapskwalen in deze week zijn:

Jeuk

Jeuk kan vaak voorkomen tijdens je zwangerschap. Je lever werkt wat trager waardoor er galsappen in je bloed terecht komen. Het resultaat? Jeuk! Talkpoeder kan wat verlichting geven. Verder is het raadzaam om katoenen kleding te dragen en met lauw water te douchen.

Tip: 25 weken zwanger en een babynaam

Heb jij al een naam voor je kindje bedacht? Nu je (misschien?) weet of je een jongen of een meisje krijgt, is het tijd om een naam uit te kiezen. Er zijn ontzettend veel boekjes waar je namen en hun betekenis in op kan zoeken.