10 Weken Zwanger

Gefeliciteerd! Je bent nu 10 weken zwanger en door de meest kritieke weken van je zwangerschap heen. Als het goed is heb je minder last van kwaaltjes zoals misselijkheid. Bekijk hieronder de belangrijkste symptomen & tips in week 10 van je zwangerschap.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 10 van de zwangerschap

 

Je baby in week 10

In deze fase van je zwangerschap is je kind niet langer een embryo meer, maar een foetus. De tanden van je baby zullen nog lang niet zichtbaar zijn, maar zijn wel al aangemaakt. Er zitten 20 puntjes in zijn kaken, die zich later tot de melktanden gaan ontwikkelen. Je baby heeft nu zelfs al een beetje haar op zijn hoofd. Het duurt echter nog een poos voordat alle organen goed werken en je baby levensvatbaar is.

BabyBaby

Lengte

4,5 centimeter

Gewicht

5 gram

Jij en je lichaam in week 10

Er is nu nog niet zo veel aan je lichaam te zien. Wel is je baarmoeder erg aan het groeien en zal het aanvoelen alsof je al heel veel bent aangekomen. Dit is vooral te wijten aan obstipatie. Dit komt door de groei baarmoeder en de hormonale veranderingen in je lichaam. Het is daarom extra belangrijk om gezond te eten en veel water te drinken. Je kunt je klachten iets verminderen door meer vezels te eten. Je kunt dit vinden in producten als fruit, groenten en volkorenproducten.
Tussen de tiende week en de dertiende week wordt de termijnecho gemaakt. Na de 14de week groeien kinderen op hun eigen tempo, het is daarom belangrijk dat de termijnecho voor deze week plaatsvindt. De termijnecho is vaak de eerste echo en het eerste moment waar ouders hun kind kunnen zien. De echo wordt gebruikt om te kijken hoe oud je baby is, en om te controleren of het hartje van je kind klopt. Voor veel aanstaande ouders is dit, mits de echo helemaal goed is, het moment om de zwangerschap naar buiten te brengen.

Heb jij alle benodigde spullen voor je baby, de babykamer (én jezelf) al besteld?

De producten bij deze 5 toppers mag je echt niet missen!
1. Bol.com
2. Lodger (tip)
3. Prenatal
4. Babypark
5. Kidzstore

Symptomen als je 10 weken zwanger bent

Je hCG-gehalte is in week 10 op zijn hoogst. Dit houdt in dat je in deze week het meeste last van zwangerschapskwalen hebt. De meest voorkomende zwangerschapskwalen in deze week zijn:

BabyBaby

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Helaas beperkt de misselijkheid zich niet alleen tot de ochtenden, maar kun je elk moment van de dag misselijk worden. Eten klinkt nu misschien niet erg aanlokkelijk, toch is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan. Hier word je namelijk alleen maar misselijker van. Het drinken van gemberthee of een glas Coca Cola kan verlichting geven.

Obstipatie

Obstipatie is een klacht waar je waarschijnlijk heel je zwangerschap last van blijft houden. Je kunt dit verminderen door voldoende vezels te eten, genoeg water te drinken en niet te veel in een keer te eten.

Vermoeidheid

Hoe je het ook went of keert, zwanger zijn is erg vermoeiend. Zorg er daarom voor dat je voldoende rust neemt, maar niet altijd aan je vermoeidheid toe geeft. Frisse lucht kan er namelijk ook voor zorgen dat je je een stuk beter gaat voelen.

Tip: 10 weken zwanger en foto’s maken

Je zwangerschap is een bijzondere periode. Het is leuk om deze periode vast te leggen in een fotoboek of door elke week iets in een dagboek te schrijven. Leuk om later aan je kind te geven.