30 Weken zwanger

Je bent nu 30 weken zwanger. Nog maar 10 weken te gaan en je kunt je kindje eindelijk in je armen houden. Tijd om de laatste voorbereidingen te doen dus! In deze zwangerschapskalender lees je wat je allemaal kunt verwachten als je 30 weken zwanger bent.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 30 van de zwangerschap

 

Je baby in week 30

Je baby heeft de afgelopen weken aardig wat vet aangemaakt en heeft daarom zijn jas van donsharen niet meer nodig. Hij is nu prima in staat om zichzelf warm te houden. Het kan zijn dat je na de bevalling nog wat haartjes op zijn lichaam ziet. Dit valt vanzelf uit. De haartjes die nu afvallen komen in zijn darmen terecht. Alleen maar fijn want die worden op deze manier ook getraind.
Weer een mijlpaal voor je baby! Als je 30 weken zwanger bent, begint namelijk de REM slaap. Dit staat voor Rapid Eye Movement en houdt in normaal Nederlands in dat je baby gaat dromen.

Lengte

38 centimeter

Gewicht

1300 gram

Jij en je lichaam in week 30

Als er uit een controle is gebleken dat je een rhesus negatieve bloedgroep hebt, wordt je deze week uitvoerig onderzocht.De dokter onderzoekt  of je lichaam antistoffen tegen het bloed van je baby produceert en indien dit zo is krijg je hier medicijnen voor. Je baarmoeder is inmiddels gigantisch en neemt steeds meer plek in. Je maag en blaas komen hierdoor flink in de verdrukking. Helaas zorgt dit ervoor dat je weer wat vaker naar de wc moet en je extra last krijgt van maagzuur. Zodra je kindje gaat indalen heb je bijna geen last meer van maagzuur. Je maag krijgt door het indalen weer wat ruimte waardoor het maagzuur niet meer uit je maag wordt geperst.

Heb jij alle benodigde spullen voor je baby, de babykamer (én jezelf) al besteld?

De producten bij deze 5 toppers mag je echt niet missen!
1. Bol.com
2. Lodger (tip)
3. Prenatal
4. Babypark
5. Kidzstore

Symptomen als je 30 weken zwanger bent

Het lijkt wel alsof je er niet vanaf komt!

Brandend maagzuur

Ook in week 30 kun je last krijgen van maagzuur. De hormonen zorgen ervoor dat de spieren in je spijsverteringskanaal ontspannen en het maagzuur omhoog gedrukt worden. Probeer zo licht mogelijk te eten of eet wat hapjes vanillevla.

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Helaas beperkt de misselijkheid zich niet alleen tot de ochtenden, maar kun je elk moment van de dag misselijk worden. Eten klinkt nu misschien niet erg aanlokkelijk, toch is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan. Hier word je namelijk alleen maar misselijker van. Het drinken van gemberthee of een glas Coca Cola kan verlichting geven.

Tip: 30 weken zwanger en kraamzorg

We hopen natuurlijk dat je baby nog lekker blijft zitten, maar de kans is aanwezig dat hij elk moment kan komen. Het is goed om daarom alvast een afspraak met kraamzorg in te plannen. Zo kunnen jullie vast kennismaken en bespreken wat jullie van elkaar verwachten.

Tip: 30 weken zwanger en een borstvoedingscursus

Wil jij als je kindje er is borstvoeding gaan geven? Dan moet je dit eerst nog even leren. Borstvoeding geven gaat heel natuurlijk maar je moet er wel de nodige tips en tricks voor kennen. Je krijgt bijvoorbeeld tips over hoe je je baby het best kunt aanleggen, hoe je moet kolven en waar je op moet letten als je denkt dat je baby te weinig voeding binnenkrijgt. Meer over borstvoeding (ook wel lactatie) vind je o.a. op Wikipedia.

Op borstvoedingscursus als je 30 weken zwanger bent