26 weken zwanger

Een drukke week voor je baby. Hij mag officieel geboren worden maar is nog veel te druk met het ontwikkelen van zijn longen. Hier lees je wat je allemaal kunt verwachten als je 26 weken zwanger bent.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 26 van de zwangerschap

 

Je baby in week 26

De ogen van je baby gaan deze week eindelijk open. Hoewel zijn ogen open zijn kun je nog niet zien wat voor kleur ogen je baby later heeft. Je baby heeft bij zijn geboorte blauwe ogen, maar dit is pas definitief als je baby zes maanden oud is. Doordat de ogen van je baby open zijn kan hij licht en donker van elkaar onderscheiden. Je kunt zelfs met je baby spelen door een zaklamp op je buik te schijnen. Als hij wakker is kun je een flinke schop verwachten.

Deze week maakt je baby een grote stap om zich voor te bereiden op het leven buiten je baarmoeder. Namelijk door het aanmaken van surfucant. Dit is een soort smeermiddel wat je je baby nodig heeft om goed te kunnen ademen. Dit zorgt ervoor dat de longblaasjes in de longen van je baby open zijn.

Lengte

33 centimeter

Gewicht

720 gram

Jij en je lichaam in week 26

Je baby is nu ongeveer even groot als de placenta. Dit ga je goed merken want hij schopt inmiddels heel wat af. Dit kan soms best vervelend zijn, want wie vind een flinke schop tegen haar ribben nou fijn? En natuurlijk weet hij het ook altijd op een onverwacht moment te doen.  Is jouw huis al spik en span? Als je 26 weken zwanger bent kun je last krijgen van nesteldrang. Zwangere vrouwen krijgen ineens enorme behoefte aan het opruimen en schoonmaken van het huis. Kunnen we dit voortaan niet een keer per maand hebben? Zou een hoop schelen.

Gaap! In de vorige weken beschreven we dat je baby tot 20 uur per dag slaapt, en jij kunt de slaap niet vatten. Zo’n grote buik is dan ook geen goede bedpartner. Je ligt steeds minder lekker en als echte vrouw heb je natuurlijk over alles je twijfels.

Symptomen als je 26 weken zwanger bent

Als je 26 weken zwanger bent kun je de volgende zwangerschapskwalen verwachten:

Bandenpijn

Je baarmoeder groeit erg snel, hierdoor komt er meer spanning te staan op de banden rond de baarmoeder heen. Dit noem je ook wel bandenpijn. Je kunt deze pijn verminderen door een kruik tegen de pijnlijke plek aan te houden, maar ook door rechtop te staan en je buik regelmatig aan te spannen. Hiermee zorg je dat je baarmoeder niet nog meer aan de banden gaat hangen.

Pijn in je ribben

De kleine Bruce Lee in je buik trapt er heel wat op los. Deze trappen kunnen zelfs zo hard zijn dat je je ribben kunt kneuzen. Helaas kun je hier niet veel tegen doen.

Tip: 26 weken zwanger en op vakantie

Als je 26 weken zwanger bent is het een mooi moment om nog een keer met zijn tweetjes op vakantie te gaan. Veel luchtvaartmaatschappijen laten je niet meer toe als je zeven maanden zwanger bent.