28 Weken Zwanger

Nu je 28 weken zwanger bent, zit je in je het laatste trimester. Dit is het trimester waar oude zwangerschapssymptomen plaats maken voor nieuwe. Hier lees je wat je nog meer kunt verwachten.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 28 van de zwangerschap

 

Je baby in week 28

Je baby is inmiddels zo groot dat hij een vaste plekje in je buik heeft ingenomen. De hersenen van je baby beginnen als je 28 weken zwanger bent steeds verder te ontwikkelen. Ze zijn nu niet meer glad maar de kenmerkende groeven beginnen te verschijnen. Dit is niet het enige wat hard aan het werk is. De maag, alvleesklier en darmen beginnen nu zo langzamerhand met het verteren van eiwitten en vetten. Een functie waar je baby natuurlijk ook buiten de baarmoeder een hele hoop aan

De verhouding tussen het hoofd van je baby en zijn lichaam is nu rechtgetrokken. Als je baby geboren wordt heeft hij dezelfde verhouding. Ook zijn de ogen van je baby inmiddels open en kunnen ze tranen produceren. Gelukkig maar! Dan is dat alvast geregeld voor het eerste huiltje na de geboorte. Ben jij voor het eerst zwanger? Dan begint er nu een groot verschil te ontstaan tussen een jongen en een meisje. Als je een jongen krijgt is deze een stuk zwaarder dan als je een meisje krijgt.

Het lichaam van je baby wordt nu van kraakbeen omgezet in bot. Gelukkig blijft het hoofdje van je baby wel flexibel. Bevallen zou anders knap lastig worden. Je baby is ondertussen al een heuse charmeur geworden en hij knipoogt wat af. Het is belangrijk dat hij kan knipperen zodat hij tijdens de geboorte niks in zijn ogen krijgt.

Lengte

35 centimeter

Gewicht

900 gram

Jij en je lichaam in week 28

Het einde van je zwangerschap is in zicht en je kunt beginnen met aftellen. Als je dat al niet deed… Het tweede trimester was voor veel aanstaande moeders heel comfortabel en nu zullen de zwangerschapssymptomen weer in alle heftigheid terugkomen. Fijn zo’n dikke buik die alles in de war schopt!

Heb je de laatste tijd rare dromen? Geen paniek. Dit is een goede manier om onbewuste gevoelens te verwerken. Alles waar je onbewust nog mee zit wordt tijdens je dromen verwerkt. Je onthoud deze dromen omdat je simpelweg wat lichter slaapt dan vroeger. Als je al slaapt tenminste. Als je 28 weken zwanger bent begint je baby je steeds meer wakker te houden. Er is weinig plek in de baarmoeder waardoor je elk schopje van je baby goed voelt.

Heb jij alle benodigde spullen voor je baby, de babykamer (én jezelf) al besteld?

De producten bij deze 5 toppers mag je echt niet missen!
1. Bol.com
2. Lodger (tip)
3. Prenatal
4. Babypark
5. Kidzstore

Symptomen als je 28 weken zwanger bent

Een nieuw trimester, dus nieuwe zwangerschapssymptomen. Fijn hè! Nog 12 weken wachten en je bent er als het goed is weer vanaf.

Brandend maagzuur

Helaas is maagzuur nu ook weer een vast onderdeel in je zwangerschapsklachten repertoire. Doordat je baarmoeder steeds groter komt je maag steeds meer in verdrukking. Het gevolg hiervan is dat het maagzuur naar boven wordt gedrukt om vervolgens in de slokdarm terecht te komen.

Bekkeninstabiliteit

Een van de klachten waar je in het laatste trimester last van kunt hebben is bekkeninstabiliteit. De verbindingen tussen je bekken wordt weker. Tijdens je bevalling komt dit heel goed uit, want dan kan je baby er beter door, maar nu zorgt het voor een hele hoop klachten als pijn in je rug, stuitje en klachten rond je bekken.

Tip: 28 weken zwanger en borst- of flesvoeding

Weet jij al of je voor borst- of flesvoeding kiest? Het geven van borstvoeding blijft het gezondst, maar gelukkig zijn er een hoop flesvoeding soorten die in de buurt komen. Dit is fijn voor je partner. Zo kan ook hij wanneer hij je baby de fles geeft genieten van een intiem momentje.

Tip: 28 weken zwanger en de babynaam

Een babynaam is voor sommige stellen een enorm dilemma. De een wil een Oud-Hollandse naam, de ander juist een hele aparte. Het kan helpen om te bedenken dat je kind de naam zijn hele leven meedraagt. Een naam kan nu heel hip zijn, maar hoe is de naam als je kind straks 30 is? Word je nog steeds blij als je daaraan denkt? Dan heb je waarschijnlijk de juiste naam gevonden!