16 weken zwanger

Begin je stembanden maar alvast te smeren, want vanaf deze week kan je baby jou horen. Niet gezegend met een mooie zangstem? Je kunt ook tegen je baby praten of een boek voorlezen.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 16 van de zwangerschap

 

Je baby in week 16

Je baby groeit lekker door en wordt steeds groter. Sommige vrouwen kunnen de baby nu zelfs al voelen bewegen. Dit lukt het best als je op je rug ligt en je goed concentreert. Het is nog lastig om dit gevoel te onderscheiden. De meeste vrouwen omschrijven het namelijk als een vlindertje of op gewoon wat gerommel in je darmen. De huid van je baby wordt nu tegen het vruchtwater beschermd door een wit, vettig laagje. Vaak zie je dit ook na de bevalling nog zitten op de huid van je baby. Ook wordt de huid van je baby nu voorzien van zacht donshaar (lanugo). Dit donshaar zorgt ervoor dat je baby op temperatuur blijft. De haargroei begint bij de wenkbrauwen en bovenlip, vanaf week 22 is heel het kindje bedekt.

Lengte

15 centimeter

Gewicht

120 gram

Jij en je lichaam in week 16

Eindelijk! Het hCG hormoon terroriseert niet langer je lichaam. Helaas staat er alweer een waardige opvolger klaar, namelijk het hormoon Progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je botten en gewrichten een stuk weker worden. Hier blijft het niet bij. Ook je hersenen worden weker waardoor je veel last kunt krijgen van zwangerschapsdementie.

Het kan zijn dat je lichaam je nu een beetje tegen gaat staan. Hoe je het went of keert.. Je blijft zwanger en daar horen de nodige extra kilo’s bij. De meeste vrouwen komen tijdens hun zwangerschap tussen de 10 en 15 kilo aan. Dat is natuurlijk even slikken, maar je krijgt er iets ontzettend moois voor terug. En zolang je gezond eet en voldoende beweegt ben je die kilo’s na de bevalling zo weer kwijt!

Symptomen als je 16 weken zwanger bent

Je hCG-gehalte is in week 10 op zijn hoogst. Dit houdt in dat je in deze week het meeste last van zwangerschapskwalen hebt. De meest voorkomende zwangerschapskwalen in deze week zijn:

Zwangerschapsdementie

Willen afrekenen terwijl je portemonnee nog thuis ligt, in het weekend naar je werk gaan, alles zeggen wat er in je opkomt, pincode vergeten… En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Komt dit je allemaal bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapsdementie. Geen paniek! Dit gaat allemaal vanzelf weer voorbij.

Gingivitis

Je lichaam maakt tijdens je zwangerschap meer hormonen aan en hierdoor heb je meer speeksel. Dit kan er voor zorgen dat je tandvlees extra gevoelig is en kan irriteren of ontsteken. Het spreekt eigenlijk voor zich, maar je kunt dit beperken door na elke maaltijd je tanden te poetsen en goed te flossen.

 

Tip: 16 weken zwanger en de verloskundige

Grote kans dat je rond deze week naar de verloskundige moet. Hier wordt de ontwikkeling van je baby in de gaten gehouden en gekeken naar hoe groot je buik nu is. Voorlopig heb je om de vier weken een afspraak met je verloskundige. Later wordt dit drie weken en aan het eind van je zwangerschap heb je elke week een afspraak.

Tip: 16 weken zwanger en een nieuwe garderobe

Nu je duidelijk merkbaar zwanger bent is het tijd voor een nieuwe garderobe. Er is niks zo vervelend als slecht zittende kleding en zeg nou zelf.. Een beter excuus om te shoppen is er niet. Nu kan je partner het je niet kwalijk nemen als je flink met bankbiljetten in het rond gooit! Een onmisbaar item in je garderobe is een zwangerschapsbroek. Je buik heeft zo voldoende ruimte en je hebt geen last van knopen die in je buik drukken.