4 weken zwanger

Nu je 4 weken zwanger bent, zit de eerste maand er bijna op. In deze week is het een maand geleden dat je voor het laatst ongesteld was. Het uitblijven van de menstruatie is voor veel vrouwen het teken dat ze zwanger zijn.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 4 van de zwangerschap

 

Je baby in week 4

Je baby bestaat nu nog uit een klomp cellen. Dit wordt in week 4 blastocyste genoemd. In het begin van week 4 van de zwangerschap is de verzameling cellen ingenesteld in je baarmoederwand. Dit betekent dat je baby zijn plek voor de komende weken heeft gevonden. De blastocyste splitst zich nu op in twee delen. Het ene deel wordt de baby en het andere deel de placenta. De placenta zorgt ervoor dat je baby voldoende voedingsstoffen en zuurstof krijgt.

Lengte

1 millimeter

Gewicht

0 gram

Jij en je lichaam in week 4

Er is nog niks aan je lichaam te zien, maar toch is je lichaam al hard aan het werk. Het kan zelfs zijn dat je al wat zwangerschapskwaaltjes voelt. Je bent nu een maand zwanger dus is het verstandig om je leefpatroon (indien nodig) wat aan te passen. Het eerste trimester is namelijk het belangrijkst voor de ontwikkeling van je baby. Een foetus heeft in deze periode namelijk een verhoogde kans op afwijkingen in bijvoorbeeld zijn hersenen. Ook kan een ongezonde levensstijl leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Symptomen als je 4 weken zwanger bent

In deze week kan het hCG hormoon voor heel wat kwaaltjes zorgen. Je borsten kunnen gespannen aanvoelen en zijn soms zelfs pijnlijk en zo zijn er nog heel wat zwangerschapskwaaltjes. Fijn hormoon he?

Misselijkheid

Misselijkheid is een van de vervelendste zwangerschapskwaaltjes. Helaas beperkt de misselijkheid zich niet alleen tot de ochtenden, maar kun je elk moment van de dag misselijk worden. Eten klinkt nu misschien niet erg aanlokkelijk, toch is het belangrijk om geen maaltijden over te slaan. Hier word je namelijk alleen maar misselijker van. Het drinken van gemberthee of een glas Coca Cola kan verlichting geven.

Duizelig

Je kunt nu je 4 weken zwanger bent wat duizelig worden. Probeer zodra je dit op voelt komen rustig te zitten of even te liggen. Ook suiker, zoals bijvoorbeeld een glas cola, kan helpen om je duizeligheid wat te verminderen.

Tip: 4 weken zwanger en zwangerschapstest

Vanaf volgende week is de zwangerschapstest betrouwbaar. Dit komt omdat het hCG gehalte in je bloed dan zodanig hoog is, dat dit te zien is. Het is verstandig om meerdere zwangerschapstesten te kopen. Het hCG gehalte in je bloed verdubbelt namelijk per dag. Het kan dus zijn dat je de ene dag een negatieve uitslag hebt, terwijl je de dag erna overduidelijk zwanger bent.