29 weken zwanger

Als je 29 weken zwanger bent zit je buik letterlijk in de weg. De kans is namelijk heel groot dat je je benen en voeten niet meer kunt zien. Ook je baby wordt steeds dikker. Lees in onze zwangerschapskalender wat je deze week allemaal kunt verwachten.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 29 van de zwangerschap

 

Je baby in week 29

Een paar weken geleden was je baby nog erg mager. Nu maakt hij zich klaar om veel vet op te slaan. Hij zal de komende weken niet heel veel meer groeien, maar zal nog ongeveer drie keer zo zwaar worden. De huid van je baby krijgt nu een mooie roze kleur en doordat hij zwaarder wordt zit zijn huid mooi om zijn lichaam heen. Je baby wordt als je 29 weken zwanger bent al behoorlijk kieskeurig en heeft zo zijn voedingseisen. Om goed door te groeien heeft je baby vitamine C, eiwitten, foliumzuur en calcium nodig. Het is vanaf deze week dus net wat belangrijker dat je goed en gezond eet. Ook de hersenen blijven goed doorontwikkelen. Ze kunnen inmiddels zorgen dat je baby het warm heeft en sturen de ademhaling van je baby aan.

Lengte

36,5 centimeter

Gewicht

1100 gram

Jij en je lichaam in week 29

Merk je dat je vocht vasthoudt? Probeer dan te zorgen dat je kleding zo comfortabel mogelijk is. Denk aan een mooie jurk die niet knelt en lekkere sneakers. Houd, als je merkt dat je vocht vasthoudt, je bloeddruk goed in de gaten. Vocht vasthouden is namelijk een van de symptomen van zwangerschapsvergiftiging. Het is van belang dat je verloskundige of arts hier snel genoeg bij is. Zowel voor je eigen gezondheid als dat van je kind.

Symptomen als je 29 weken zwanger bent

Je gewrichten zijn als je 29 weken zwanger bent al behoorlijk wek. Dit kan voor de nodige zwangerschapskwalen zorgen. Dit kun je verwachten als je 29 weken zwanger bent.

Bekkeninstabiliteit

Wanneer je last krijgt van pijn in je onderrug, je benen of schaambeen kan dit duiden op bekkeninstabiliteit. Dit komt omdat de verbindingen tussen je bekkenbeenderen week worden door de hormonen. Helaas worden de bekkenbodemspieren bij een op de vier vrouwen te instabiel en kunnen zij pijn ervaren. Een fysiotherapeut kan je oefeningen geven om de pijn wat te verlichten.

Vocht vasthouden

Je voelt je nu waarschijnlijk al dik genoeg, helaas zijn er ook nog kwalen waardoor je je nog dikker gaat voelen. Veel zwangere vrouwen houden tijdens hun zwangerschap namelijk vocht vast. Dit heeft als gevolg dat voeten, enkels, polsen en handen kunnen gaan opzwellen. Je kunt dit verminderen door voldoende water te drinken, de opgezwollen ledematen met koud water af te spoelen en probeer niet te zout te eten.

Tip: 29 weken zwanger en een voedingsbeha

Wil jij na de geboorte van je kind proberen om borstvoeding te geven? an kan een voedingsbeha uitkomst bieden. De BH is lekker zacht en je hoeft geen rare capriolen uit te halen om je borst uit je BH te halen. Dit kan al met een paar klikjes.