15 weken zwanger

Je bent nu 15 weken zwanger en in het tweede trimester van je zwangerschap. Dit is voor veel vrouwen een ontzettend leuke tijd. Je gaat je baby steeds meer voelen en iedereen kan zien dat je zwanger bent. Vanaf week 15 kun je voor een pretecho kiezen, hierop is vaak al te zien of jullie een jongen of een meisje verwachten.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 15 van de zwangerschap

 

Je baby in week 15

Je baby groeit niet alleen, maar begint zich ook steeds meer te ontwikkelen. Het gezicht van je baby begint steeds meer op een echt gezichtje te lijken en hij wordt steeds beweeglijker. Doordat je baby ‘rondzwemt’ in de baarmoeder worden zijn spieren steeds sterker en begint hij zich langzaamaan voor te bereiden op het leven buiten de baarmoeder. Je baby begint nu ook het verschil tussen licht en donker te zien.

Lengte

11 centimeter

Gewicht

90 gram

Jij en je lichaam in week 15

Hoe groter je baby wordt, des te meer je aankomt. Nu is dit natuurlijk logisch, maar vervelend is het wel. Een troost.. Je baby heeft er baat bij. Helaas is dit geen vrijbrief om meer te gaan eten. Een zwangere vrouw komt ongeveer een halve kilo per week aan. Dit is afhankelijk van je lichaam en daarom is het goed om met een verloskundige te bespreken wat voor jou een gezonde toename van gewicht is. Te veel aankomen is niet goed en te weinig aankomen kan schadelijk zijn voor de baby. Doordat je baby hard groeit, krijg je nu meer last van zwangerschapskwaaltjes. 

Je zult de afgelopen weken wel gemerkt hebben dat niet alleen je buik, maar ook je borsten groeien tijdens de zwangerschap. Je borsten groeien niet alleen, maar hebben ook meer ondersteuning nodig. Dit is een goed moment om te shoppen voor een meegroei beha. Deze beha geeft niet alleen voldoende ondersteuning, maar groeit ook mee met je borsten. What’s in a name. Erg handig, want je borsten kunnen wel een paar cups groter worden.

Heb jij alle benodigde spullen voor je baby, de babykamer (én jezelf) al besteld?

De producten bij deze 5 toppers mag je echt niet missen!
1. Bol.com
2. Lodger (tip)
3. Prenatal
4. Babypark
5. Kidzstore

Symptomen als je 15 weken zwanger bent

Helaas kun je ook in de 15de week nog wat last hebben van zwangerschapskwaaltjes. Wij zetten de meest voorkomende voor je op een rijtje:

Maagzuur

Je baby groeit in deze weken ontzettend hard. Dit zorgt ervoor dat je steeds meer gaat eten. Naast dat de kilo’s er aan vliegen, kun je daarom ook last krijgen van maagzuur. Dit voorkom je door gespreid op de dag kleinere maaltijden te eten.

Hoofdpijn

In deze fase van je zwangerschap is je hoofdpijn vaak te wijten aan hormonen, te weinig slaap of stress. Tip: ga iets leuks doen zodat je ontspant of leg een koud washandje in je nek. Dit helpt om de hoofdpijn wat te verlichten.

Bandenpijn

Je baarmoeder groeit erg snel, hierdoor komt er meer spanning te staan op de banden rond de baarmoeder heen. Dit noem je ook wel bandenpijn. Je kunt deze pijn verminderen door een kruik tegen de pijnlijke plek aan te houden, maar ook door rechtop te staan en je buik regelmatig aan te spannen. Hiermee zorg je dat je baarmoeder niet nog meer aan de banden gaat hangen.

Duizelig

Ook in week 15 kun je last hebben van duizeligheid. Probeer zodra je dit op voelt komen rustig te zitten of even te liggen. Ook suiker, zoals bijvoorbeeld een glas cola, kan helpen om je duizeligheid wat te verminderen.

Tip: 15 weken zwanger en kraamzorg regelen

Het lijkt nog wat vroeg, maar de kraamzorg moet voor de 16de week geregeld zijn. Heb je dit nog niet gedaan? Ga hier dan snel achteraan!