27 weken zwanger

Het aftellen kan beginnen! Nu je 27 weken zwanger bent ga je bijna het laatste trimester in. Hier lees je wat je deze week kunt verwachten.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 27 van de zwangerschap

 

Je baby in week 27

Nu je baby minder ruimte heeft in je buik kun je steeds beter contact maken. Dit kun je doen door met je handen over je buik te wrijven of zachtjes te drukken. Als je dit een paar keer herhaalt komt je baby naar je handen toe gezwommen. Dit is ook leuk voor je partner. Zodra je contact hebt met je baby kan je proberen om je handen te verschuiven. Je baby probeert dan om het contact met je handen weer op te zoeken.

Als je 27 weken zwanger bent wordt er een begin gemaakt met het immuunsysteem van je baby. Dit zorgt ervoor dat je baby straks voldoende weerstand heeft om ook buiten je baarmoeder goed te kunnen overleven. Nu wordt zijn immuunsysteem nog via de placenta versterkt door je eigen immuunsysteem. Je baby zal vanaf deze week niet zo snel meer groeien als in de afgelopen weken, maar zal vooral zwaarder worden. Nu is je baby vooral nog erg mager en lijkt hij nog niet op het mollige propje dat je straks in je handen hebt.

Lengte

34 centimeter

Gewicht

800 gram

Jij en je lichaam in week 27

In deze fase van je zwangerschap ben je extra gevoelig voor een blaasontsteking. Als vrouw zijn we sowieso al gezegend met een groter risico op een blaasontsteking, maar als je zwanger bent helemaal. Je afweer is sterk verminderd waardoor je makkelijk een infectie op loopt. Je kunt dit voorkomen door veel te drinken. Blijf je last houden? Neem dan even contact op met je huisarts.

 

Ook je huid heeft het tijdens je zwangerschap zwaar te verduren. Naast het feit dat je last kan krijgen van puistjes is couperose ook een van de schoonheidskwaaltjes die tijdens je zwangerschap kan opspelen. Couperose zijn gesprongen adertjes in je gezicht. Hier is niet veel aan te doen maar je kunt dit voorkomen door blootstelling aan hoge temperatuurverschillen te beperken.

Wil jij weten wat je baby hoort? Ga dan eens kopje onderin het zwembad en luister naar alle geluiden om je heen. Het geluid wat je baby hoort wordt eerst nog gedempt door het vruchtwater en zal dus wat minder duidelijk te horen zijn.

Symptomen als je 27 weken zwanger bent

Het derde trimester neemt een hoop zwangerschapskwaaltjes met zich mee. Hier lees je wat je kunt verwachten als je 27 weken zwanger bent. 

Aambeien

Spataderen zijn nooit leuk en behoorlijk vervelend. Aambeien zijn misschien nog wel dubbel vervelend. Dit zijn namelijk spataderen bij je anus. Als je zwanger bent kun je vaker last hebben van harde ontlasting, waardoor je wat meer moeite moet doen om naar de wc te gaan. Je kunt door voldoende te bewegen, genoeg te drinken en vezelrijk te eten voorkomen dat je ontlasting hard wordt. Ook kan het helpen om wat vaker naar het toilet te gaan. Je ontlasting heeft dan geen kans om hard te worden.

Slecht slapen

Tijdens je zwangerschap zullen je dromen wat heftiger zijn. Het kan zijn dat je hierdoor slechter slaapt en slaapproblemen hebt. Dit is niet de enige reden. Het kan ook zijn dat je druk maakt om de bevalling en dat je buik behoorlijk in de weg gaat zitten.

Tip: 27 weken zwanger en jullie kind erkennen

Ben jij niet getrouwd met je partner? Dan is hij niet automatisch de vader van je kind. Er kan bij de burgerlijke stand een erkenning worden opgesteld. Hiermee erkent je partner jullie kind, en is hij niet alleen biologisch maar ook juridisch gezien de vader van je kind. Tijdens deze erkenning kunnen jullie ook de achternaam van jullie kind vaststellen. Doen jullie dit niet, dan krijgt je kind automatisch jouw achternaam.

Tip: 27 weken zwanger en het geboortekaartje

Hebben jullie al nagedacht over een geboortekaartje? Gaan jullie hem zelf ontwerpen of bestellen jullie hem liever online? Het is goed hier alvast over na te denken. Je weet immers maar nooit wanneer je baby komt.