9 Weken Zwanger
Een hoogtepunt in je zwangerschap! Je kind is namelijk niet langer een embryo, maar is uitgegroeid tot een foetus. De foetale fase kan beginnen! Hier lees je wat je deze 9e week nog meer kunt verwachten qua symptomen en andere zaken rond je zwangerschap in week 9.
%
Zo ver ben je in je zwangerschap
Week 9 van de zwangerschap
Je baby in week 9
Niet vergeten!
Je baby is nu een foetus en dat houdt in dat alle belangrijke orgaanstelsels zijn aangelegd. Nu is het belangrijk dat de baby goed gaat groeien en alles zich beter gaat ontwikkelen. Als je 9 weken zwanger bent krijgt je baby ellebogen, knieën en rekt zijn romp wat meer uit. Dit zorgt ervoor dat je baby minder krom wordt.
De baby wordt nu gevoed via het bloed in de navelstreng, maar drinkt ook al kleine slokjes van het vruchtwater. In week 9 binnen de smaakpapillen van je baby te werken. De baby kan aan het vruchtwater proeven wat je gegeten hebt, maar ook proeft ook of je rustig of gespannen bent. Stress is al niet goed voor jezelf, maar is ook heel slecht voor je baby. Probeer stressvolle situaties daarom zo veel mogelijk te vermijden of je hoofd kalm te houden.
Lengte
3 centimeter
Gewicht
2 gram
Jij en je lichaam in week 9
Helaas is er nog weinig aan je lichaam te zien. De meeste zwangere vrouwen worden tussen 12 en 19 weken pas zichtbaar zwanger. Als je nu al een klein buikje ziet is dat niet je baarmoeder maar zijn je darmen wat van slag. Je moet dus niet schrikken als je buik een paar dagen later weer weg is.
Je baarmoeder wordt wel steeds groter en begint steeds zwaarder te worden. Hier kun je al bandenpijn van krijgen. Dit voel je vooral als je een drukke dag hebt gehad of heel moe bent. Je kunt deze pijn verminderen door voldoende rust te nemen. Zwanger zijn is immers topsport. Ook kan een warme douche of een warme kruik helpen.
Symptomen als je 9 weken zwanger bent
Als je 9 weken zwanger bent zullen de zwangerschapssymptomen van de afgelopen weken nog nadrukkelijk aanwezig zijn. Gelukkig is er ook goed nieuws. De symptomen die je vooral de eerste weken van je zwangerschap had, zullen de komende weken minder worden. Helaas houdt dit ook in dat andere zwangerschapssymptomen juist weer wat erger worden. De ochtendmisselijkheid kan dus verminderen, maar helaas kan hier bandenpijn voor in de plaats komen. Symptomen die vaak voorkomen als je 9 weken zwanger bent zijn:
Winderigheid
Weer een kwaaltje waar je wat minder blij mee bent. Winden laten wordt door veel mensen als behoorlijk gênant ervaren. Vooral als je in gezelschap van anderen bent. Aan de andere kant zorgt het ophouden van winden voor veel buikpijn. Lastig dilemma dus! Je kunt de ergste winderigheid voorkomen door wat kleinere maaltijden te eten.
Heb jij alle benodigde spullen voor je baby, de babykamer (én jezelf) al besteld?
De producten bij deze 5 toppers mag je echt niet missen!
1. Bol.com
2. Lodger (tip)
3. Prenatal
4. Babypark
5. Kidzstore
Veel plassen
Net geweest en je hebt alweer het gevoel dat je bijna in je broek plast. Helaas een erg bekend fenomeen als je zwanger bent. Vooral als je net lekker warm in bed ligt. Helaas zijn er niet heel veel tips om het vele plassen te voorkomen. De baarmoeder drukt op je blaas en minder drinken is geen optie. Wat wel kan helpen is om nadat je klaar bent met plassen wat langer op het toilet te blijven zitten. Het lijkt als je zwanger bent wel alsof je blaas oneindig is, dus er komen vast nog wat druppels uit. Zo zorg je dat je blaas een stuk leger is en hopelijk kun je zo een uurtje langer in je bed blijven liggen.
Brandend maagzuur
In week 9 van je zwangerschap kun je nog behoorlijk last hebben van brandend maagzuur. Gelukkig zijn er heel wat tips die ervoor kunnen zorgen dat het vervelende gevoel wat afneemt. Een hiervan is het kauwen van suikervrije kauwgom. Doordat je kauwt worden je speekselklieren aan het werk gezet en maak je meer speeksel aan. Dit zorgt ervoor dat het zuur in je maag neutraliseert.
Niet vergeten!
Tip: 9 weken zwanger en seks
Goed nieuws! Ook tijdens je zwangerschap kunnen jullie nog gewoon seks hebben. Al moeten veel vrouwen hier in de eerste weken van de zwangerschap niet aan denken. Probeer dit bespreekbaar te maken, dat scheelt namelijk een hoop frustratie bij je partner. Seks is niet alleen een fijn intiem moment maar helpt ook bij de voorbereiding van de geboorte. Seks zorgt ervoor dat je bekken sterk blijft en een orgasme zorgt ervoor dat de baarmoeder in goede conditie komt. Een win win situatie!