8 weken zwanger

Ziek, zwak en misselijk. Beschrijven wij je gevoel zo goed? Je baby begint deze week te bewegen. Heel leuk, alleen voor je misselijkheid niet zo fijn. Hier kun je lezen wat je nog meer kunt verwachten.

%

Zo ver ben je in je zwangerschap

Week 8 van de zwangerschap

 

Je baby in week 8

Je baby groeit ongeveer een millimeter per dag en is zich nu ontzettend snel aan het ontwikkelen. Zijn gezicht wordt nu steeds menselijker en zijn staart is bijna verdwenen. Je baby heeft dus steeds minder weg van een kikkervis en begint steeds meer op een mens te lijken. Ook zijn lichaam is hard aan het veranderen. In week 8 van de zwangerschap wordt namelijk een begin gemaakt aan het skelet van je baby. Dit skelet bestaat nu nog uit kraakbeen. De botcellen worden pas later in je zwangerschap aangemaakt. Vorige week kregen de armen en benen van je baby vorm. Nu beginnen ook de vingers en tenen zich te ontwikkelen.

Lengte

2 centimeter

Gewicht

0 gram

Jij en je lichaam in week 8

Je baarmoeder is nu ontzettend hard aan het groeien en is ongeveer even groot als een softbal. Het kan dus heel goed zijn dat je nog niet echt iets aan je buik ziet, maar de knoop van je broek al een stuk lastiger dicht gaat. Doordat je baarmoeder groeit komen je organen ietwat in de verdrukking. Je zult vooral heel vaak naar het toilet moeten en je darmen gaan wat trager werken. Zo makkelijk als dat het plassen gaat, zo moeizaam gaat het poepen. Probeer daarom zo gezond mogelijk te eten en zorg ervoor dat je genoeg vezels binnen krijgt. Dit helpt om je stoelgang wat meer te activeren.

Niet alleen je knoop gaat wat lastiger dicht. Je kunt ook het gevoel hebben dat je BH’s uit elkaar knappen. Je borsten bereiden zich voor om borstvoeding te gaan geven en zullen daarom nog groter (ja, ECHT!) worden en een stuk gevoeliger zijn. Het is geen slecht idee om een wat grotere BH te kopen. Je zwangerschap zorgt al voor genoeg ongemakken, daar kun je geen te kleine BH bij gebruiken. .

Heb jij alle benodigde spullen voor je baby, de babykamer (én jezelf) al besteld?

De producten bij deze 5 toppers mag je echt niet missen!
1. Bol.com
2. Lodger (tip)
3. Prenatal
4. Babypark
5. Kidzstore

Symptomen als je 8 weken zwanger bent

Helaas zijn de zwangerschapssymptomen in week 8 van je zwangerschap nog volop aanwezig. De meest voorkomende zwangerschapskwalen in deze week zijn:

Brandend maagzuur

De spieren die er normaal gesproken voor zorgen dat je spijsverteringssappen worden tegengehouden, zullen nu wat minder goed werken. Je kunt hierdoor last krijgen van brandend maagzuur. Een glas melk of een paar hapjes vanillevla kunnen ervoor zorgen dat de klachten wat afnemen.

 

Vermoeidheid

Je lichaam is ontzettend hard aan het werk om een veilige plek voor je baby te zijn. Logisch dat je hier ontzettend moe van wordt. Als het goed is houdt dit tot ongeveer de derde maand van je zwangerschap aan. Nog even volhouden dus! Al is dit natuurlijk een heel goed excuus om lekker lang in je bed te blijven liggen.

Verandering reuk en smaak

Altijd gek geweest op een broodje gebakken ei? Het kan zomaar zijn dat je de lucht niet meer kunt verdragen en al misselijk wordt als je er alleen maar aan denkt. Weer zo’n fijne bijkomstigheid van je zwangerschap! Je smaak en reuk kunnen namelijk heel erg veranderen. Wat je voorheen erg vies vond kun je nu ineens heel lekker vinden.

Tip: 8 weken zwanger en de verloskundige

De meeste zwangere vrouwen hebben als zij 8 weken zwanger zijn de eerste afspraak met de verloskundige. Tijdens dit eerste bezoek wordt je uitgerekende datum vastgesteld en zullen er een hoop vragen worden gesteld. Dit helpt de verloskundige om jou en je partner tijdens de zwangerschap zo goed mogelijk te begeleiden.

Tip: 8 weken zwanger en risico’s

Het eerste trimester van je zwangerschap is helaas ontzettend risicovol. De kans op een miskraam is aanwezig en alle belangrijke functies worden nu aangelegd. Het is daarom belangrijk dat je je baby niet blootstelt aan schadelijke stoffen als alcohol en nicotine. Dit zorgt er niet alleen voor dat je baby qua groei achterblijft maar kan ook voor ernstige afwijkingen zorgen. En dat wil je als moeder niet op je geweten hebben. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.